Diabetes mellitus (type 2)

  • Chronische aandoening.

    Diabetes is een complexe ziekte die alle organen kan aantasten. Uw lichaam is minder gevoelig voor insuline, waardoor de suikerspiegel in uw bloed oploopt. Dit kan op termijn de ogen, het hart, de nieren, de bloedvaten, etc. aantasten. Vroegtijdig ingrijpen en levenslange opvolging kunnen de schade beperken.

  • Behandeling.

    Afhankelijk van de ernst van de diabetes wordt er medicatie opgestart, maar dat is niet altijd het geval. Met enkele eenvoudige ingrepen kan uw suikerspiegel soms al spectaculair dalen. Duidelijk inzicht krijgen in de ziekte krijgen is de eerste stap: educatie.

  • Educatie.

    Als u begrijpt wat er scheelt, dan zal u veel beter begrijpen hoe u uw suikerspiegel terug onder controle krijgt. Een goede uitleg over de ziekte is dus essentieel. Gelukkig heeft u recht op 4 sessies bij een diabetes educator met ons voorschrift.

  • Voedingsadvies.

    Met uw educatie op zak kan u vervolgens uw eetpatroon aanpakken. Vaak kunnen enkele eenvoudige ingrepen een enorm effect hebben. U kan 2 sessies per jaar bij een diëtist volgen met ons voorschrift.

  • Lichaamsbeweging.

    Minimaal 2.5 uur/week bewegen is noodzakelijk, of u nu diabetes hebt of niet. Het is niet enkel goed voor uw mentaal welzijn, maar het heeft ook een positief effect op uw diabetes! Vindt u het moeilijk om hier alleen aan te beginnen? Dan kan u deelnemen aan ‘Bewegen Op Verwijzing’.

  • Medicatie.

    Als u na uw educatie, het aanpassen van uw dieet en het optimaliseren van uw lichaamsbeweging nog steeds kampt met hoge bloedsuikerspiegels, dan moet er doorgaans wel medicatie gestart worden. Meestal zijn dit pilletjes, soms ook inspuitingen.

  • Rookstop.

    Om complicaties te voorkomen wordt een absolute rookstop aangeraden. Wij kunnen u hierbij helpen, of u neemt rechtstreeks contact op met een tabakoloog.

  • Podologie.

    Bij ernstige gevallen van diabetes worden de kleine bloedvaten aangetast met gevaarlijke verwondingen van de voeten tot gevolg. We controleren uw voeten minimaal 1x per jaar, maar u moet dit zelf ook goed opvolgen. U geniet van 2 sessies per jaar bij de podoloog met ons voorschrift.

  • Vaccinaties.

    Diabetes tast helaas ook de immuniteit aan, daarom raden we een jaarlijkse griepvaccinatie aan. Per patiënt wordt er ook bekeken of er nog andere vaccins zinvol kunnen zijn (pneumococcen, COVID, etc.).

  • Opvolging.

    Levenslang opvolging is de enige manier om ernstige schade aan de organen te voorkomen. Neem alstublieft de tijd om ons opvolgschema goed te bekijken en noteer de data in uw agenda! U hebt de regie in handen.

  • Aanpassing rijbewijs.

    Uw rijbewijs dient binnen de 4 dagen na de diagnose aangepast te worden via het gemeentehuis. Laat ons zo snel mogelijk weten over welk type rijbewijs u beschikt en of dit voor privé of professionele doeleinden is. Wij wijzen u hier steeds op, maar u bent zelf verantwoordelijk voor de administratieve afhandeling.

  • Meer uitleg nodig?

    Overvalt de hoeveelheid informatie u? Dat is meer dan normaal. Neem gerust de tijd om deze website te bekijken. Hier vindt u duidelijke uitleg over de ziekte. Mocht u nog vragen hebben, dan beantwoorden we deze graag op consultatie.